lørdag 20. juni 2009

GUD HAR TALT TIL OSS GJENNOM SØNNEN

Brevet til Hebreerne

Kapittel 1, 1 – 2- Mange ganger og på mange måter har Gud i fordoms tid talt til fedrene gjennom profetene. Men nå, da de siste tider er kommet, har han talt til oss gjennom Sønnen.

Gud har talt! Vi går inn i templet gjennom den praktfulle portal der Gud åpenbarer sin herlighet for oss. Der er vi med ett brakt inn i Guds egen nærhet. Målet med Hebreerbrevet er å lede oss til Gud der Han åpenbarer seg og bringer oss i kontakt med seg selv. Mennesket var skapt for Gud, men synden skilte mennesket fra Gud. Mennesket kjenner behovet for fellesskap med han, og søker derfor Gud. Brevet bringer evangeliets budskap om forløsning, og lærer oss hvor og hvordan Gud er å finne. La alle som tørster etter Gud, den levende Gud, dra nær han og lytte.

Gud har talt! Tale er et middel til å ta del i fellesskapet. Taleren viser med dette å være i stand til å ta del i fellesskapet når han henvender seg til det. Det er et tegn på at han lengter etter fellesskapet. Mennesket ble skapt til fellesskap med Gud. Synden avbrød fellesskapet. Naturen forteller om Gud og hans storverk, men om han selv, hans hjerte, hans tanker og om sin kjærlighet til oss syndere, kan naturen ikke fortelle. I sin dypeste lengsel søker mennesket Gud, men hvor ofte kommer dette til syne? Men Gud være lovet, det gjelder ikke for alltid. Stillheten er brutt. Gud kaller mennesket tilbake til fellesskapet. Gud har talt.
Gud har talt! Profetene forberedte for en tid ufullkomment og midlertidig om en mer fullkommen åpenbaring av han selv. Og nå, langt om lenge, høres den gledelige nyheten – Gud har talt gjennom sin Sønn! Gud, den evige, ufattelige og usynlige, har talt! Og det gjennom sin Sønn! Og gleden og herligheten! Hvem kan måle den? ”Hør dere himler og gi øre til alt dette! Og du jord, for Herren har talt.”

Gud har talt! Når mennesket taler, er det egne åpenbaringer, for å gjøre kjent skjulte tanker og stemninger i sitt eget hjerte. Når Gud som bor i et lys som er utilgjengelig, taler ut fra høyden av sin herlighet, da er det seg selv han åpenbarer. Han vil at vi skal vite hvor høyt han elsker oss og lengter etter oss, og hvordan han ønsker å frelse oss og velsigne oss, hvordan han vil at vi skal komme nær og leve i fellesskap med han.

Gud har talt gjennom sin Sønn! Oppgavene til englene og profetene var kun å forberede veien. De kunne aldri tilfredsstille hjertene, verken til menneskene eller Gud. De kunne ikke formidle fullt ut verken Guds kraft, kjennskapet til hans nærhet, den sanne forløsning fra synd, eller utgytelsen av sin kjærlighet i hjertet til menneskene. Dette kunne ikke formidles av mennesker. Sønnen selv måtte komme som Guds Ord til oss, bæreren av livet og Faderens kjærlighet. Sønnen selv måtte komme for å gi oss levende kontakt med Guddommen, for å bo i våre hjerter slik som han var i Guds hjerte, og for at Guds ord skulle bli i oss som han er i Gud, og så gi oss den levende erfaringen hva det er når Gud taler til oss.

Gud har talt! Ordenes vekt fra et menneske er avhengig av det inntrykket en får av vedkommende sin visdom, sannferdighet, kraft og kjærlighet. Og Guds Ord! Hvem kan utrykke verdien av dem for oss! Hvert ord bærer med seg alt liv fra Gud, all frelsende kraft og kjærlighet. Gud taler gjennom sin Sønn! Sannelig, de som har begynt å forstå han, vil bli rede til å sette alt annet til side for å høre han.

Gud har talt! Menneskenes ord bestreber seg ofte på en herlig og mektig påvirkning. Men Gods ord er kreative gjerninger. De gir hva de taler. ”Han talte og det skjedde.”(Sal. 33,9) Når Gud taler gjennom sin Sønn, gir han sin Sønn til oss, ikke bare for oss og med oss, men i oss. Han taler fra dypet av sitt hjerte gjennom Sønnen til dypet i våre hjerter. Menneskenes ord appellerer til tanken eller viljen, følelsen eller stemningen. Gud taler til det som er dypere enn alt, til hjertet, den sentrale dybden inne i oss hvorfra alt liv springer ut. La oss tro den mektige og oppkvikkende kraft Guds ord vil ha.

Gud har talt! Tale krever høring. Gud ber om en ting som er enkelt og greit; at vi skulle lytte. Skal vi ikke lytte i opphøyet hellighet og tilbedelse med hele vår oppmerksomhet og hjertet overgitt til hva han vil si oss, også i dette brevet. Vi skal også vite at kraften og gleden er fra Gud som taler til oss gjennom Sønnen. Gud er Ånd. Slik sett har han ingen annen måte til å kommunisere sin kraft og kjærlighet til oss på enn å entre vår ånd og bo og arbeide der. Når Kristus bor i oss, kan han tale gjennom Sønnen hvor Ordet er underkastet kjærlighet og kraft som bringer liv til oss. Kristi ord kan ikke gjøre noe nytte unntatt når det blir åpenbart for oss hva Gud gjør i oss, og leder oss til hva det er som blir åpenbart i våre hjerter. Det er et slikt hjerte Gud vil ha. La oss åpne hele hjertet og lytte og lengte etter hans Ord.

Gud har talt gjennom sin Sønn! Den levende Jesus, kom fram fra av Guds hellighet, fra den brennende glød av evig kjærlighet. Han selv er det levende Ord. La oss studere brevet og se hvilken herlighet som er åpenbart så vidunderlig, å komme i kontakt med han, å motta han i våre hjerter, å ta han som vårt liv som kan bringe oss til Faderen. I begynnelsen talte Gud: ”La det bli lys, og det ble lys.” Selv nå taler han med skapende styrke gjennom sin Sønn, og tilstedeværelsen, og lar lyset fra Kristus bli livet og lyset i sjelene våre.

1. Hvilket strev folk tar for å lære et fremmed språk og for å få tilgang til deres forfattere. La ingen vanskeligheter bli for store til å forstå Guds språk, hans ord og hans Sønn. For å lære et fremmed språk trenger jeg noen som kan lære meg det. Guds språk er himmelsk, åndelig og overnaturlig – alt sammen guddommelig. Det er bare den Hellige Ånd som kan lære meg å forstå det, til å tenke Guds egne tanker.

2. ”Da falt Abram på sitt ansikt, og Gud talte med han.” Slik vil Gud også tale til meg, personlig og direkte. Ja, enda mer vidunderlig og kraftig vil Gud tale til meg gjennom sin Sønn. Jeg må studere brevet med dyp og hellig ærbødighet og intens begjær etter å få vite hva Gud sier og lytte til velsignelsens Sønn.

3. Himmelsk sannhet er ikke talt noen steder uten ved Kristi stemme, eller hørt ved Kristi kraft som bor i tilhøreren. ”Den som er av Gud, hører Guds ord.”(Joh. 8,47) Det er bare den som gir seg selv til den nye naturen som fullt ut kan vite hva Gud taler gjennom Kristus.

4. Gud ble hørt tre ganger i tiden da Jesus var på jorden: Mat. 17,5 og Joh. 12, 28. La oss tillate Gud å tale disse få ord inn i våre hjerter – Min elskede Sønn. O min Gud! Tal til meg gjennom din Sønn. Åh, tal dem ut av dypet av ditt hjerte og inn i dypet av mitt hjerte.
HJB/juni/2009

Ingen kommentarer: